tiistai 9. joulukuuta 2014

Tuunaa Vanhasta ikkunasta sisustuselementti...Tässäpä ideoita ikkunanpokan tuunaamiseen. Jokainen poka ja jokainen tuunaus on varmasti yksilöllinen. Itse halusin käyttää kuvia meistä seebianvärisenä tulosteena ja pitsiin hurahtaneena tietenkin pitsiteippiä... askartelupaperi on jäämistöä oarin vuoden takaa joulukorttien teosta ja pienet pyykkipojat nuoremman poikamme ristiäisten kukkakimpusta. Jutun viimeisestä kappaleesta löydät erilaisia vaihtoehtoja ja useita vinkkejä miten voit tehdä sisustusikkunan!

Vanhoja Ikkunanpokia on saatavana kirppareilta, kierrätyksestä ja tuttaviltakin niitä kannattaa kysellä. On jos jonkin moista yksiruutuista, kolmiruutuista, kuusiruutuista jne. Kehykset on monikäyttöisiä, voit tehdä taulun ripustamalla sen seinään tai riimulla esim. katosta. Voit yhdistää kehykseen tekstiä, kuvia, vanhaa tapettia, koristeita ja esim. vanhaa sanomalehteä. Ikkunankehystä voit myös käyttää ovena itse tehdyssä kaapissa, jos vain saranat tallessa (niitäkin voi kierrätyksestä tai rakennusapteekeista tms kysellä). Myös ständinä voit käyttää yhdistämällä kaksi Ikkunaa yläpäästä esim. saranoilla , kun taas yhdistät monta esim. saranoilla pitkältä sivulta toisiinsa ne toimivat vaikka tilanjakajana. Olen nähnyt vanhoja ikkunoita myös kasvatuslaatikon kantena ja tekeepä jotkut niistä myös kasvihuoneitakin :)

Mielikuvitus vain on rajana!

Minä tein sisustustaulun ja halusin, että kehys on muunneltavissa uudelleen eri vuodenaikoina aikansa tuotteeksi! Kuvia voi vaihtaa ja koristeita myös. Nyt laitoin poikani tällä viikolla tekemän enkelin ja tuohikoristeen alemmalle juuttinarulle ja ylempänä on perheemme kuvia musta/valko ja seebia väreillä tulostettuna. Käytin maalaamiseen Kalustemaalia, kun kyseessä on sisustusikkunan tuunaus. Jos kyseessä olisi Vanhojen ikkunoiden kunnostus/entisöinti, työ tulisi tehdä toisella tavalla.

Ohje:

Tarvitset:

Vanhanikkunan
Pesuainetta, harjan, sienen ja sankon
Maalinpoistoainetta (jos maali tiukassa tai tarve poistaa maali)
Siveltimiä kaksi (toinen maalille ja toinen maalinpoistoaineelle)
Teräsvillaa
            Metalliharjan (tarvittaessa maalinpoistoprosessin aikana)
Skrapa (Maalinpoistoon)
Lastan, siklin ja sienen (maalin poistoon)
Kalustemaalia
Hiontapaperia 240 ja hiomatuen (puupalikkakin käy)
 

Lisäksi:

Taulunauloja
Vasaran
Juuttinarua
Pieniä pyykkipoikia
Tulostettuja kuvia (Seebia-väri)
Pahvia (Kuvien taustalle)
Paperiliimaa
Liimataustalla olevaa pitsinauhaa
Jotain haluamiasi elementtejä (minulla: poikani tekemät koristeet enkeli ja tuohikoriste)
Halutessasi sisustus/askartelupaperia tai tapetin jämäpaloja
   koukkurenkaita ja pieniä koukkuja
 
 
 • Pese poka pesuaineella ja haljalla, käytä tarvittaessa sientä
 • Poistamaali skrapalla ja jos maali ei tahdo irrota käytä maalinpoistoa, myös metalliharjasta ja puukosta on apua
 • Hio tarvittaessa ja poista maali heloista puukolla ja teräsvillalla
 • Maalaa kehys (jos heloissa ruostetta muista ruosteenestomaali kun ruoste on teräsvillalla saatu pois
 • Anna kuivua ja maalaa uudelleen (voit ennen uudelleen maalausta hioa kulmia yms. vähän jotta kehys näyttäisi kuluneelta)
 • Kun kehys kuivunut voit halutessasi hioa taas reunoja vanhan ilmeen aikaansaamiseksi. toinen tapa on maalata melkein kuivalla pensselillä, jossa aivan aavistus tummempaa maalia hipsutellen kulmia ja reunoja (tulee kuluneen näköinen)

 • Naulaa taulunaulat haluamallesi korkeudelle ja leikkaa juuttinaru sopivan mittaiseksi
 • Kiinnitä naru
 • Tulosta kuvat (taskukoko) Seebian värillä tai musta/valko
 • Leikkaa pahvista hieman kuvia pienempiä paloja ja liimaa kuvan taakse(pysyy jämäkämpänä ja suorassa)
 • Kiinnitä kuvat naruun pienillä pyykkipojilla
 • Asettele loput valitsemasi elementit haluamallasi tavalla
 • Kiinnitä koukut kehykseen sen sivulle tai yläpäähän riippuen haluatko sen pystyyn vai vaakaan
 • Kiinnitä koukut kattoon/hyllyyn (tarvittaessa roput tms) Huomioi, että kehys on aika painava, joten kiinnityksessä kannattaa olla huolellinen.
 • Leikkaa sisustusketjusta sopivat palat ja kiinnitä kehys niillä.
 

Tuoli torista 5€, vanha puhelin rompetorilta 10€, Liina torista 5€

 
Jos kehyksessäsi ei ole lasia voit käyttää koko alalla kanaverkkoa taustana, taikka ohuen vanerin tai muun levyn voi leikata sopivaksi ja päällystää esim. jämätapetilla tai vanhoilla sanomalehdillä. Muita mahdollisuuksia on todella monia mm. lasiin tai levyyn voit liimata liitutaulu kontaktimuovin koko alalle ja muistitaulu/reseptitaulu on valmis. Myös yksinkertaisuudessaan voit kiinnittää (teetetyn) koko pokan kokoisen kuvan lasin taakse ja persoonallinen taulu on valmis. Kehykseen voit virittää myös vaikkapa sisustusvalot tai spreijata sapluunalla "lunta" tai pitsiä, jos spreijaat niin voit kiinnittää ensin lasiin kontaktimuovin niin sen saa pois kun alkaa kuvio kyllästyttää :) Niin ja voit myös teettää kehyksiin sopivan peilin ja kiinnittää sen ikkunanpokiin... Yhdistelemällä uutta ja vanhaa saat mielenkiintoa ja moniulotteisuutta sisustukseen.

 
Tekemisen iloa ja ei kun ideoimaan omaa kehystäsi :)
 

-Henna- 
1 kommentti:

 1. Kiva idea. Yksi olennaisen tärkeä asia, vielä 1970-luvulla ollut sallittua käyttää lyijymaaleja. Suojautuminen vaatii järeät varusteet (P3-suodatin) ja työtilojen saastumisen ehkäisyn. Yksi viheliäisimmistä aineista lyijy mitä maa päällään kantaa. Varsinkin lapsille, älyllinen kehitys ja muut keskushermostovauriot.

  VastaaPoista