tiistai 30. kesäkuuta 2015

Grillipaikan toiminnot kuntoon...

Grillaus on kesän juttu ja grillipaikkoihin halutaan satsata niin kotona kuin mökillä entistä enemmän. Unelmien grillauspaikka on varmasti jokaisella omannäköinen. Unelma grillauspaikan toimintojen laajuus voi vaihdella kaivonrenkaasta tehdystä nuotiopaikasta viimeisenpäälle
viimeisteltyyn ulkotilassa olevaan  kesäkeittiöön. Paljon kesäkeittiöön vaikuttaa keittiön käyttöaste ja onko keittiö kotona vai mökillä. Jos mökillä on olematon keittiö sisällä, niin luonnollisesti satsataan kesäkeittiöön. Taas jos kotona on mahdollista tehdä valmistelut keittiössä, ei ulos tarvita juuri mitään grillin ympärille.

Mitä kesäkeittiössä ja sen ympärillä sitten voisi olla?


Grilli: pallo/kaasu/sähkö  iso/keskikoko/pieni

Sivukeitin/hella

Rengaspoltinkeittämiseen, lettujen paistamiseen ja Wokkaamiseen

Nuotiopaikka/takka/pitsauuni jne.

Pesuallas ja pesupaikka kannettavalla tai juoksevalla vedellä

Istumapaikkoja ja pöytä  Onko ne sitten puupölkyt nuotiopaikan ympärillä vai suuri pöytä sekä säädettävät tuolit pehmusteineen? Sen päättää jokainen itse. Välimuotoja näiden välillä on paljon, täytyy vain löytää juuri se itselle sopivin vaihtoehto.

Kasvimaa/kasvihuone/laatikkoviljelmä tai vaikkapa ruukkuyrtit - itse kasvattamalla säästät ja antimet on varmasti tuoreita :)

Grillaus ja ruokailu sujuu ja se on helppo aloittaa, jos astiat sekä välineet mitä tarvitaan on juuri grillauspaikalla käytettäviä, näin niitä ei joka kerta tarvitse alkaa kuskaamaan ja kuljettamaan ennen kun mitään pystyy tekemään.

 Oma Grillauspaikkani


 

Vielä on unelmaan matkaa, mutta grillaus sujuu jo. Grillauspaikka on kotimme takaterassilla katoksen alla jonne mahtuu kuudenhengen pöytä ja tuolit, grilli ja sivupöytä sekä "yrttitikkaat".

Grillinä meillä on kahden polttimen kaasugrilli, joka on riittänyt oikein hyvin tähän asti. Sivukeitintä ei ole, joten potut on keitettävä sisällä, jossa muutenkin valmistamme salaatit lisäksi teemme kaikki esivalmistelut kotikeittiössämme.

Katos on ollut tosi hyvä, koska suomen kesästä ei koskaan tiedä! Kotimme kesäkeittiö siis on käytännössä Grilli laskutasoineen ja ruokailumahdollisuuksineen. Pelkistettyä ja yksinkertaista.

Lähitulevaisuudessa...

Projekteina lähitulevaisuudessa on laskutaso kierrätysmateriaalista sekä kaasupullonsuoja/pöytä. Näistä saa lisää laskutilaa  ja säilytyspaikkoja tarvittaville tavaroille. Kaasupullo nyt ei niin mahottoman nätti oo, joten suojaa se todella kaipaa!

Unelmia täydellisestä grillauspaikasta

Unelmien kesäkeittiö sijaitsisi mahdollisesti mökillä (joka myös on tulevaisuuden haave)
Kesäkeittiö, jossa voisi istuskella myöhälle syksyyn, kuitenkin kesällä saisi yhdeltä seinältä esim. lasiovet auki! Olisi mukava, että kesäkeittiön yhteydessä olisi luonnontuli mahdollisuus sekä vesipiste kunnon tasoineen, joka olisi valmistettu kierrätysmateriaalista. Lettujenpaistopaikka lähellä kesäkeittiötä sekä yrttilaatikkoviljelmä kasvimaan kera olisi myös aivan loistava lisä keittiöön.
Tottakai suuren suuri patio, jossa tilaa ruokailulle ja lekottelulle kuuluu unelmaani. Materiaalit olisivat uuden ja vanhan yhdistämistä, kulunutta/harmaantunutta lautaa, vanhaa tiiltä ja luonnon kiveä kierrätys periaatteella. Sähköt tunnelmavaloille pimeneviin iltoihin sekä oma pistoke kahvinkeittimelle ja käsivatkaimelle tulisi myös olla. Mikä olisi mukavampaa kun lompsia aamulla suoraan kesäkeittiöön kahvin keittoon.

Vinkit! Muuraa vanhoista tiilistä tulisija tai koristeseinä kesäkeittiöön tai sen yhteyteen. Käytä kesäkeittiössä vanhoja ikkunoita, kuormalavoja ja hyödynnä vaikka vanhatiskitaso :)
 
 
Grillataan, unelmoidaan ja nautitaan suomen suvesta!
 
-Henna- 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti